Składniki:
Biszkopt
5 jaj
1 szkl mąki tortowej
1 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao
Krem I:
krem karpatka(gotowy w 5 minut) Delekta
mleko wg przepisu na opakowaniu
Krem II:
250 g margaryny
1/2 szkl wody
1/2 szkl cukru
2 niepełne szkl mleka w proszku
Poncz:
szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo:
200 g okrągłych biszkoptów mini
Wykonanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną masę. Do kremowej masy dodawać po 1 żółtku. Mąkę, proszek i kakao przesiać przez sitko i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Blaszkę o wymiarach 26/40 wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 180*C przez ok 25 minut.
Zimny biszkopt przeciąć na 2 blaty. Każdy blat nasączyć kawą.
Krem I wykonać wg przepisu na opakowaniu.
Krem II
Margarynę zagotować z cukrem i wodą. Ostudzić. Do zimnej masy dodać 2 szkl mleka i zmiksować na jednolitą masę. Masę podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mleka. Masy będą płynne ale szybko sztywnieją, więc należy się spieszyć z wylewaniem na biszkopty.
Krem karpatkę podzielić na 2 części. Nasączony blat biszkoptu posmarować 1 częścią kremu karpatka, przykryć drugim blatem- nasączyć, posmarować 2 częścią kremu karpatka. Biszkopty przekroić na pół i ułożyć na wierzchu kremu w rzędach. Polać biszkopty na przemian kremem jasnym i ciemnym. Ciasto schłodzić w lodówce.
To ciasto pierwszy raz jadłam u kuzynki Joli z którą się spotkałam po wielu latach. Od razu poprosiłam o przepis :) . Ten smak polewy z mleka w proszku to smak mojego dzieciństwa i przypomnienie sobie oblepionego podniebienia. :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz