czwartek, 22 marca 2018

Góra lodowa

Składniki:

Biszkopt

5 jaj
1 szkl mąki tortowej
1 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia      2 łyżki kakao

Krem I:

krem karpatka(gotowy w 5 minut) Delekta
mleko wg przepisu na opakowaniu

Krem II:

250 g margaryny
1/2 szkl wody
1/2 szkl cukru
2 niepełne szkl mleka w proszku

Poncz:

szklanka mocnej kawy rozpuszczalnej

Dodatkowo:

200 g okrągłych biszkoptów mini

Wykonanie:

Biszkopt:
Białka oddzielić  od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną masę. Do kremowej masy dodawać po 1 żółtku. Mąkę, proszek i kakao przesiać przez sitko i delikatnie wymieszać z masą jajeczną. Blaszkę o wymiarach 26/40 wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku  do 180*C przez ok 25 minut.

Zimny biszkopt przeciąć na 2 blaty. Każdy blat nasączyć kawą.

Krem I wykonać wg przepisu na opakowaniu.

Krem II

Margarynę zagotować z cukrem i wodą. Ostudzić. Do zimnej masy dodać 2 szkl mleka i zmiksować na jednolitą masę. Masę podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao, do drugiej 2 łyżki mleka. Masy będą płynne ale szybko sztywnieją, więc należy się spieszyć z wylewaniem na biszkopty.

Krem  karpatkę podzielić na 2 części. Nasączony blat biszkoptu posmarować 1 częścią kremu karpatka, przykryć drugim blatem- nasączyć, posmarować 2 częścią kremu karpatka. Biszkopty przekroić na pół i ułożyć na wierzchu kremu w rzędach. Polać biszkopty na przemian kremem jasnym i ciemnym. Ciasto schłodzić w lodówce.

To ciasto pierwszy raz jadłam u kuzynki Joli z którą się spotkałam po wielu latach. Od razu  poprosiłam o przepis :) . Ten smak polewy z mleka w proszku to smak mojego dzieciństwa i przypomnienie sobie oblepionego podniebienia. :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz