Składniki:
1 głowa kapusty białej
400 g ryżu
1200 g pieczarek
2 papryki
4 cebule
3 jajka
olej do smażenia
sól, pieprz, maggi, papryka słodka i ostra, vegeta
ziele angielskie, liść laurowy,bulion wołowy lub drobiowy
Wykonanie:
Kapustę sparzyć.
Farsz:
Ryż ugotować na sypko. Pieczarki, cebulę, paprykę pokroić w drobną kostkę.Warzywa smażyć na oleju aż wyparuje woda. Przestudzony ryż ,warzywa oraz jajka wymieszać i doprawić solą, pieprzem, maggi, vegetą oraz paprykami. Zawinąć gołąbki. Włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać ziele, listek oraz bulion. Gotować do miękkości.
Dobra rada:
Farsz może nam się wydawać zbyt rzadki, ale podczas gotowania ładnie się zwiąże. Bulion można zastąpić vegetą.
Gołąbki smakują wyśmienicie z sosem paprykowo-pomidorowym. Przepis w najbliższym czasie :) .

Podoba mi się ta wegetariańska wersja gołąbków. Dziękuję za udział w akcji!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na gołąbki :)) Lekkie i pożywne :)) Pozdrawiam zapraszam do siebie www.eligotowanie.blogspot.com
OdpowiedzUsuń