poniedziałek, 26 marca 2018

Sernik bez spodu

Składniki:

1 kg twarogu mielonego
4 jajka
3/4 szkl cukru
200 g miękkiego masła
1 budyń śmietankowy
ulubiony olejek np. śmietankowy
cukier puder

Wykonanie:

Jajka i cukier utrzeć. Dodać miękkie masło, twaróg, budyń i olejek. Dalej chwilkę ucierać aż masa będzie gładka o konsystencji budyniu. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 22 cm. Piec w nagrzanym piekarniku do 190*C ok 25 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 *C i piec kolejne 30 min. Po 30 min zmniejszyć temperaturę do 120 *C i piec ostatnie 30 min. Po wyłączeniu piekarnika zostawić sernik jeszcze 10 minut. Potem stopniowo uchylać drzwiczki. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostygnięcia, następnie schłodzić kilka godzin w lodówce. Oprószyć  pudrem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz