niedziela, 4 maja 2014

Surówka z białej kapusty



Składniki:

1 mała główka kapusty białej
2 marchewki
1 por (biała część)
pęczek koperku
pęczek natki  pietruszki
3 ząbki czosnku
sól, pieprz,vegeta
400g jogurtu naturalnego
3 łyżki majonezu

Wykonanie:

Kapustę poszatkować.Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.Por przekroić na pół i drobno pokroić w pół talarki. Pietruszkę i koperek drobno posiekać. Wszystko razem posolić i wymieszać. Dodać majonez i jogurt, doprawić.Czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do surówki.Na pół godziny wstawić do lodówki aby czosnek ,, przegryzł się '' z resztą składników.

Surówka jest chrupiąca,soczysta. Nadaje się jako dodatek do obiadu, grilla oraz do hamburgera .
Ja osobiście dodaję więcej czosnku, ale to już zależy od naszych kubeczków smakowych.




1 komentarz: