niedziela, 4 maja 2014

Kotlety mielone z wieprzowiny



Składniki:

0,5 kg łopatki lub mięsa gulaszowego wieprzowego
1 duża bułka ( czerstwa )
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
bułka tarta
sól,pieprz,vegeta
olej lub smalec do smażenia

Wykonanie:

Mięso zmielić przez maszynkę o drobnych oczkach. Bułkę namoczyć w wodzie, wycisnąć i dodać do mięsa. Cebulę zetrzeć jak na placki ziemniaczane. Czosnek wycisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać jajko i doprawić solą, vegetą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę. Formować kotlety, ( wielkość dowolna) obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.

Dobra rada:

Mięso na kotlety nie może być zbyt chude ponieważ kotlety będą twarde.Jeżeli nie mamy czerstwej bułki możemy ją zastąpić bułką tartą ( na 0,5 kg mięsa pół szklanki). Musimy ją również namoczyć jeżeli chcemy mieć soczyste kotlety. Jeżeli kotlety smażymy na smalcu ( ja tak robię) po wystygnięciu łatwo smarują się na chlebek. Na rozgniecionego kotlecika smaruję lekko majonez na to posypuję szczypiorek i kanapka że hej !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz