Składniki:
0,5 litra wody
1 kostka rosołowa
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
sól, pieprz, maggi.vegeta
Wykonanie:
Wodę zagotować z kostką rosołową. Do wrzącego bulionu dodać koncentrat. Gotować 8 minut. Dodać cukier i gotować jeszcze 3 min. Mąkę rozrobić z zimną wodą i zagęścić sos. Doprowadzić do wrzenia, doprawić.
Doskonały sos do gołąbków, klopsów, pulpetów oraz makaronu.
Bardzo ciekawy wpis. :)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
nutkaciszy.blogspot.com
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
Bardzo smaczny sos, polecam ;)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJa dodaję jeszcze podsmażoną na maśle cebulkę, dwie łyżki gęstej śmietany, nieco chilli w proszku i łyżkę siekanej natki pietruszki- efekt? Powalający. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńKostka rosołowa to chyba nie najzdrowsze rozwiązanie.Tym bardziej,że chodzi o dzieci.
OdpowiedzUsuń