niedziela, 15 listopada 2015

Biszkopt ananasowy

Składniki:

Biszkopt:

5 jaj
3/4 szkl mąki pszennej
1/3 szkl mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

0,5 l śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru
1 puszka ananasów w syropie
2 galaretki cytrynowe

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem. Żółtka wymieszać z octem, dodać do ubitych na sztywno białek. Mąkę z proszkiem przesiać przez sito i delikatnie wymieszać z ubitym kremem. Ciasto wylać na blaszkę i piec w nagrzanym piekarniku do 180 *C ok. 20 minut.
Upieczony biszkopt przekroić na 2 części. Ananasa odsączyć z zalewy. Połową syropu nasączyć dolny blat biszkoptu. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Wyłożyć na dolny blat ( 2 łyżki zostawić ) i przykryć drugą częścią. Nasączyć pozostałym syropem. Posmarować cienką warstwą bitej śmietany. Wyłożyć plastrami ananasa. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Gdy galaretka stężeje ( gęstość kisielu ) wylać na ananasy. Schłodzić w lodówce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz