czwartek, 22 października 2015

Kokosanki

Składniki:

Biszkopt:

5 jajek
1/2 szkl mąki tortowej
1/3 szkl mąki ziemniaczanej
3/4 szkl cukru
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:

1 margaryna Kasia
1/2 szkl cukru
4 łyżki kakao
4 łyżki wody
350 g wiórek kokosowych

Białka z cukrem ubić na sztywno. Żółtka wymieszać z octem, dodać do białek. Mąkę z proszkiem przesiać przez sito i delikatnie wymieszać z kremem jajecznym. Do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki wlać ciasto i piec w nagrzanym do 180 *C piekarniku ok 20 min.

Margarynę z cukrem rozpuścić w rondelku. Mieszać do rozpuszczenia się cukru. Dodać wodę i kakao. Doprowadzić do wrzenia.

Biszkopt pokroić w dowolne kosteczki. Każdy kawałeczek nabić na patyczek zanurzyć w gorącej polewie i obtoczyć w wiórkach.


Zjadać do woli :). Smacznego !

1 komentarz:

  1. uwielbiam ;ciacha z dzieciństwa;)często je robię ,są ponadczasowe!! zapraszam na kokosowy jabłecznik;pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/09/jabecznik-z-kokosem.html

    OdpowiedzUsuń