wtorek, 29 września 2015

Pulpety w sosie koperkowym

Składniki:

1 kg łopatki
1 duża bułka poznańska
2-3 cebule
1 duże jajko
2 pęczki koperku
200 ml śmietanki 18%
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz, papryka do smaku

Wykonanie:

Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, następnie odcisnąć. Opłukane mięso, bułkę oraz cebulę zmielić przez maszynkę. Do zmielonych składników dodać jajka. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Wszystko dobrze wyrobić, formować pulpety ok. 100 g. Gotowe pulpety wrzucać do wrzącej, lekko osolonej wody (około 2 l) i gotować ok. 20 min. Ugotowane kule wyjąć z wody. Z mąki i śmietany zrobić zawiesinę, zagęścić sos. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika. Wrzucić posiekany koperek. Doprawić do smaku. Zanurzyć pulpety w sosie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz