niedziela, 15 czerwca 2014

Truskawki w syropie

Składniki:

3 kg truskawek
3 szklanki cukru
1 łyżka kwasku cytrynowego

Wykonanie:

Truskawki oczyścić i umyć. Zasypapać cukrem i kwaskiem. Odstawić na noc do lodówki. Gdy truskawki puszczą sok (syrop) napełnić nimi słoiki i zalać syropem. Dno garnka wyłożyć ściereczką i ustawić na niej słoiki.Pasteryzować 30 minut od chwili zagotowania.Po spasteryzowaniu ustawić do góry dnem do czasu aż wystygną.

Dzięki kwaskowi truskawki zachowują swój naturalny kolor i nie bledną . Są wspaniałym dodatkiem do budyniu i lodów itp.



2 komentarze:

  1. Mniam!! Zimą będą jak znalazł! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam pierwszy raz w ostatni weekend :) Pięknie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń