Składniki:
Ciasto:
600 g mąki
150 g margaryny
3 jajka
1 żółtko
70 g cukru
100 g kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Mąkę posiekać z margaryną, dodać pozostałe składniki, zarobić ciasto.
Farsz:
300 g wołowiny
200 g karkówki
1 marchewka
2 cebule
kawałek selera
kilka grzybków suszonych
1 mała bułka
1 jajko
sól, pieprz, papryka
Wykonanie:
Mięso i warzywa ugotować. Wystudzić i zmielić. Bułkę namoczyć w powstałym wywarze. Do zmielonych składników dodać jajko i namoczoną bułkę. Przyprawić i wyrobić na gładką masę.
Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. Pokroić w pasy, nałożyć farsz i zawinąć w rulon tak aby łączenie było na dole. Podzielić na dowolne części. Żółto rozmącić i posmarować paszteciki. Piec w 200*C 15-20 minut.
Doskonały dodatek do barszczyku. Podawać na zimno lub ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz