niedziela, 3 stycznia 2016

Paszteciki z mięsem z ciasta półkruchego

Składniki:

Ciasto:

600 g mąki
150 g margaryny
3 jajka
1 żółtko
70 g cukru
100 g kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Mąkę posiekać z margaryną, dodać pozostałe składniki, zarobić ciasto.

Farsz:

300 g wołowiny
200 g karkówki
1 marchewka
2 cebule
kawałek selera
kilka grzybków suszonych
1 mała bułka
1 jajko
sól, pieprz, papryka

Wykonanie:

Mięso i warzywa ugotować. Wystudzić i zmielić. Bułkę namoczyć w powstałym wywarze. Do zmielonych składników dodać jajko i namoczoną bułkę. Przyprawić i wyrobić na gładką masę.

Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. Pokroić w pasy, nałożyć farsz i zawinąć w rulon tak aby łączenie było na dole. Podzielić na dowolne części. Żółto rozmącić i posmarować paszteciki. Piec w 200*C 15-20 minut.

Doskonały dodatek do barszczyku. Podawać na zimno lub ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz