czwartek, 27 sierpnia 2015

Sałatka meksykańska do słoika

Składniki:

4 kg ogórków
8 łyżek soli
1 łyżka chilli
1/2 szkl oleju
2 główki czosnku
1 1/2 szkl octu 10%
1/2 kg cukru
6 listków laurowych
6 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżka słodkiej papryki
4 łyżki gorczycy

Wykonanie:

Ogórki umyć i pokroić w plastry ok 2 cm. Posypać solą i odstawić na 8 h. Odcedzić, przełożyć do miski. Zagotować olej i gorącym polać ogórki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i posypać ogórki, dodać chili, pokruszone liście i ziarenka ziela, paprykę i gorczycę.

Zalewa:

Ocet zagotować z cukrem.

Gorącą zalewą zalać ogórki i odstawić na 12 h. Po upływie tego czasu ogórki przełożyć do słoików, zalać zalewą. Pasteryzować 3 min.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz