niedziela, 19 kwietnia 2015

Pączki hiszpańskie-,, gniazdka ''


Składniki:

Ciasto:

4 jajka
100 g masła
1 szkl. mąki pszennej
1 szkl. wody
szczypta soli
1 łyżka cukru
2 łyżki wódki

Lukier:

1 szkl. cukru pudru
5 łyżek wody

olej do smażenia

Wykonanie:

 Wodę zagotować z masłem, wsypać przesianą mąkę i energicznie mieszać do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć grudki. Całkowicie wystudzić. Do wystudzonego ciasta dodać sól, cukier oraz alkohol. Wszystkie składniki miksować dodając stopniowo jajka.
Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku ok. 8 cm i delikatnie posmarować olejem. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i za jego pomocą wycisnąć na papierze do pieczenia krążki o średnicy ok. 5-6 cm. Na rozgrzany olej włożyć porcję pączków, papierem do góry. Gdy pączki podsmażą się, ostrożnie ściągnąć papier i przewrócić na drugą stronę i smażyć na złoto. Cukier puder utrzeć z wodą do pożądanej konsystencji. Przygotowanym lukrem polać pączki hiszpańskie.




2 komentarze:

  1. Jadę do Ciebie na gniazdka! Uwielbiam je!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń