Składniki:
Biszkopt
4 jajka
9 łyżek mąki tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
11 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Krem

500 ml mleka
200 g masła
Owoce
1 szkl malin
0,5 szkl jagód
Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Żółtka wymieszać z octem, dodać do ubitych białek. Mąkę, proszek do pieczenia przesiać przez sito i połączyć z ubitą pianą. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać biszkopt i piec w nagrzanym piekarniku do 180*C ok 20 min.
Upieczony biszkopt wystudzić i przykryć kremem karpatkowym przygotowanym wg przepisu na opakowaniu. Obsypać owocami.
Owoce polecam kwaskowe, ponieważ krem jest słodki. Obecnie jest maj więc użyłam owoców mrożonych, które lekko odmroziłam. Można użyć borówek, porzeczek itp.
Aż mi ślinka leci. Czekam na Twoją książkę kucharską!
OdpowiedzUsuń