sobota, 4 kwietnia 2015

Babka gotowana

Składniki:

5 jaj
1, 1/3 szkl cukru
1/4 margaryny
1/2 szkl mąki pszennej
1, 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ciągle mieszając stopniowo dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlać aromat. Z białek ubić pianę i dodać do ciasta, wymieszać. Wlać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formy. Szczelnie zamknąć formę i wstawić do garnka z gorącą wodą, która powinna sięgać do 3/4 wysokości formy. Obciążyć formę tak aby nie wypływała. Gotować 90 min od zagotowania się wody w garnku na małym ogniu pod przykryciem. Sprawdzać czy jest dość wody, w razie potrzeby uzupełniać wrzątkiem. Po przestygnięciu wyjąć z formy i polać polewą.


1 komentarz: