sobota, 6 września 2014

Tort z owocami leśnymi


Składniki:

Biszkopt :

6 jaj
6 łyżek mąki tortowej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
800 ml śmietanki 36 %
3 śmietan-fix
2 łyżki cukru pudru

Dodatki:
1 szkl jagód
1 szkl malin
1/2 szklanki jeżyn
100 g wiórek kokosowych

Nakropka:
Sok z 1/2 cytryny
1 łyżka cuktu
1/2 przegotowanej letniej wody

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem na gęstą kremową masę. Dalej ubijać mikserem dodając po 1 żółtku. Do kremowej konsystencji dodawać po 1 łyżce przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wylać na wyłożoną papierem dużą tortownicę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160*C ok  40 min. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i rzucić lekko o podłogę. Sprawi to że biszkopt będzie równy. Po kilku minutach przewrócić blaszkę do góry dnem i usunąć z ciasta, zdjąć papier, aby biszkopt dobrze odparował.

Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części. Lekko nasączyć ,, nakropką''. Ubić śmietankę z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Pierwszą część biszkoptu pokryć bitą śmietaną i rozsypać na niej jagody.Przykryć ją drugą częścią  biszkoptu, pokryć warstwą bitej śmietany i rozsypać na niej maliny.Na to położyć trzecią część biszkoptu , pokryć ją oraz  boki bitą śmietaną formując tort. ( Zostawić szprycę bitej śmietany). Uformowany tort obsypać wiórkami kokosowymi. Ozdobić bitą śmietaną i jeżynami.

2 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie i pewnie też obłędnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko, a ja właśnie piję kawę. Zjadłabym choć kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń