wtorek, 2 września 2014

Barszcz czerwony z ziemniakami okraszonymi boczkiem i cebulką






















6 osób   3 litry

Składniki:

300 g kości wieprzowych ( żeberka )
5 buraków
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
por
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
majeranek
sól, pieprz, vegeta, maggi
ocet, cukier

1 kg ziemniaków
300 g boczku parzonego-wędzonego
1 cebula
olej

Wykonanie:

Kości starannie wypłukać, włożyć do odmierzonej ilości wody i wolno doprowadzić do zagotowania.Wywar gotować wolno przez ok 2 h, następnie dodać przygotowaną włoszczyznę i buraki oraz liście i ziele. Gotować 40 min. Buraki wyjąć z wywaru i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Dodać z powrotem do wywaru. Zupę zakwasić octem, dodać odrobinę cukru dla ,,złamania ''smaku. Doprawić przyprawami i majerankiem.

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Boczek i cebulę pokroić w kosteczkę, usmażyć na oleju na rumiano, na chrupiąco jak kto woli :)

Podawać oddzielnie barszcz i ziemniaki okraszone boczkiem i cebulką.

To danie obiadowe może na dzień dzisiejszy nie jest modne, ale to smak mojego dzieciństwa. Frajdą dla mnie jest, że moje córki uwielbiają to zestawienie. Tanio, bogato, szybko. Prawie dwa dania :))





2 komentarze:

  1. I jest pyszne! Ech, smaki dzieciństwa... ale bym zjadła....

    OdpowiedzUsuń