poniedziałek, 15 września 2014

Tulipan z malinami

Składniki:

2,5 szkl mąki
2 szkl cukru
7 jaj
1,5 kostki margaryny
8 łyżek oleju
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szkl maku
1 kisiel cytrynowy
1 kisiel malinowy

Masa:

600 ml śmietanki 30%
1 galaretka malinowa
2 łyżki cukru pudru
1 szkl malin

Do dekoracji 1 galaretka malinowa

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka a następnie na zmianę mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i olej. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać delikatnie z ciastem. Podzielić na 4 części. Do jednej dodać kakao do kolejnych kisiel cytrynowy,wiśniowy i mak. Blaszkę o wymiarach 21/21 wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto nakładać na przemian a następnie wymieszać widelcem. Piec w 170*C ok 55 min. 1 galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić do wystygnięcia.

Masa:

Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem dodać płynną galaretkę, wymieszać. Odłożyć ok 1 szklanki. Do większej części masy dodać maliny i delikatnie wymieszać. Ciasto przekroić na pół i wyłożyć masę. Przykryć drugą częścią ciasta i posmarować odłożoną masą. Zastygniętą galaretkę drobniutko pokroić i wyłożyć na wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce ok 2 h.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz