piątek, 18 kwietnia 2014

Muffinki serowo-czekoladowe





Składniki:

Ciasto:

1,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3 łyżki kakao
1 margaryna Kasia
1 cukier wanilinowy
3 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka

Polewa:

tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
50 ml śmietany 12 %

Masa serowa:

0,5 kg mielonego twarogu
4 jajka
0,5 szklanki cukru
2 łyżki budyniu śmietankowego
1 łyżka masła

Wykonanie:

Ciasto:
Margarynę, cukier, kakao, cukier wanilinowy i 5 łyżek wody gotować ok. 5 minut. Po ostudzeniu dodać 4 żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i pianę z białek.
Masa serowa:
Ser połączyć z jajkami, cukrem, masłem i budyniem.

Blaszkę 20/30 wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nią połowę ciasta na to masę serową i resztę ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku do 175*C ok. 60 minut.

Wystudzone ciasto polać polewą.

Na zdjęciu ciasto wykonane jest z połowy porcji w blasze keksowej 10/30.
Z całej porcji  ciasta wyjdzie 35 muffinek :) Idealne na przyjęcia dla dzieci.
Nie miałam foremek do muffinek dlatego użyłam blachy.



 

1 komentarz:

  1. Udało się! Ciasto pyszniutkie i łatwo się robi. Następnym razem zrobię z tego muffinki.

    OdpowiedzUsuń