poniedziałek, 1 grudnia 2014

Kaczka faszerowana wątróbką i natką pietruszki

Składniki:

Kaczka 2 kg
500 g boczku surowego
300 g wątróbki drobiowej
1 bułka pszenna
1 jajko
1 szkl. mleka
2 pęczki pietruszki (natki)
3 jabłka Reneta
sól, pieprz

Wykonanie:

Kaczkę umyć i osuszyć. Bułkę namoczyć w mleku. Boczek, wątróbkę i namoczoną w mleku bułkę zmielić przez maszynkę o drobnych oczkach. Do zmielonych składników dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i jajko. Farsz doprawić solą i pieprzem, dobrze wyrobić. Gotowym farszem nadziać kaczkę i zszyć mocną nicią. Nadzianą i zszytą kaczkę natrzeć dobrze solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Po kilku godzinach ułożyć kaczkę w naczyniu żaroodpornym i obłożyć jabłkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 190*C ok 2 h.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz