niedziela, 13 kwietnia 2014

Karkówka pod pierzynką



6 porcji

Składniki:

6 kotletów z karkówki o grubości 2 cm
3 duże cebule
3 marchewki
200 g żółtego sera
6 łyżek majonezu
pieprz, sól, Vegeta, słodka papryka

Wykonanie:

Kotlety rozbić na grubość ok. 1 cm, oprószyć solidnie przyprawami i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin. Cebulę posiekać, marchewkę i żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym . Na każdym z nich układać kolejno: grubą warstwę cebuli, marchewkę i żółty ser. Na koniec każdy kotlet przykryć pełną łyżką majonezu.
Mięso włożyć do nagrzanego do 220*C piekarnika i piec przez 15 minut. Następnie temperaturę zmniejszyć do 200*C, mięso podlać 1/2 szklanki wody i piec przez następne 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180*C, znowu podlać mięso odrobiną wody i piec przez kolejne 20 minut. Podawać na ciepło lub zimno.


Karkówka jest jednym z moich ulubionych mięs. Często gości na moim stole .Myślę ,że zarażę kilka osób sympatią do tego soczystego mięska :) .



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz