czwartek, 4 lutego 2016

Pączki - przepis z lat 80-tych

Składniki:

1 kg mąki
3 szkl mleka
2 jajka
7 żółtek
1 margaryna Palma
200 g drożdży
1 szkl cukru
szczypta soli
2 łyżki spirytusu
500 g marmolady
olej do smażenia

Wykonanie:

Rozetrzeć pokruszone drożdże z łyżką cukru, dodać szklankę ciepłego mleka i 5 łyżek mąki. Wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Margarynę rozpuścić z resztą ciepłego mleka. Jajka i żółtka utrzeć z cukrem. Do utartych jaj dodać przesianą mąkę, wyrośnięty rozczyn, ciepłe mleko z rozpuszczoną margaryną, szczyptę soli i spirytus. Wszystko razem dobrze wyrobić tłuczkiem w dużej misce. Czym dużej będziemy ,, bić '' ciasto, będzie pulchniejsze. Gotowe ciasto przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.
Blat obsypać mąką. Wyłożyć część ciasta i rozwałkować o grubości 1 cm. Z ciasta wykrajać szklanką krążki, położyć porcję np. marmolady, przykryć drugim krążkiem i dokładnie zlepiać boki. Układać na ściereczkę i odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Smażyć na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz