Składniki:
Farsz:
600 g mięsa np. łopatki wp
1 duża cebula
1 marchewka
kawałek selera
kilka suszonych grzybków
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 mała czerstwa bułka
1 jajko
sól, pieprz, papryka ostra
Ciasto:
500 g mąki pszennej
1 jajko
1 szkl. bardzo ciepłej wody
Dodatkowo:
olej
cebula
sól
Wykonanie:
Mięso i warzywa ugotować. Wystudzić i zmielić. Bułkę namoczyć w
powstałym wywarze. Do zmielonych składników dodać jajko i namoczoną
bułkę. Przyprawić i wyrobić na gładką masę.
Mąkę przesiać do miski. Dodać jajko, wodę, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne. Ciasto cienko rozwałkować, wycinać krążki szklanką. Na każdy krążek nałożyć porcję farszu i zlepiać. Gotować pierogi w dużej ilości osolonej wody. Po wrzuceniu na wrzątek lekko mieszać drewnianą łyżką, a gdy wypłyną, gotować jeszcze ok. 3 minut. Podawać z usmażoną na oleju cebulką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz