niedziela, 15 listopada 2015

Sałatka wg Eli

Składniki:
4 porcje

2 filety z kurczaka
1 sałata lodowa
1 ogórek szklarniowy
2 pomidory
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 mały słoiczek oliwek zielonych
1 przyprawa gyros
olej do smażenia

Sos czosnkowy

200 ml jogurtu naturalnego
200 ml majonezu Winiary
1/2 łyżeczki soli
6 ząbków czosnku 

Wykonanie:

Fileta pokroić w paseczki, usmażyć z przyprawą gyros. Sałatę drobno pokroić. Ułożyć na talerzu wokół usmażonego mięsa. Ogórka i pomidora pokroić w kosteczkę. Wszystkie warzywa ułożyć na pokrojonej sałacie. 

Majonez i jogurt mieszamy. Czosnek wyciskamy przez praskę na deskę, solimy i rozcieramy, aż ,,puści'' soczek. Przetarty czosnek dodajemy do kremu majonezowo-jogurtowego i mieszamy.

Przygotowanym sosem sałatkę polać przed podaniem.

Składniki wystarczają na 4 porcje. Inspiracją tej sałatki jest moja dobra znajoma Ela, która zaprosiła mnie na wspaniałą ucztę :) majowego wieczoru. Do tej sałatki podała jeszcze grzanki czosnkowe i zimny chmielowy napój ;) Pyszności ! Dziękuję Eluś !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz