sobota, 8 listopada 2014

Ryba w cieście naleśnikowym

Składniki:

800 g fileta z Miruny
sól, pieprz
olej do smażenia

Warzywa:

1 cebula
mały słoik papryki konserwowej
3 ogórki konserwowe

Ciasto naleśnikowe:

1 szkl. mleka
8 łyżek mąki
1 jajko
płaska łyżeczka vegety

Zalewa:

2 szkl wody
5 łyżek oleju
mały konc. pomidorowy
4 łyżki ketchupu
3 łyżki octu
2 łyżki cukru
odrobina soli
4 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego

Wykonanie:

Rybę pokroić w kawałki , oprószyć solą i pieprzem. Podane składniki na ciasto zmiksować. Kawałeczki ryby obtoczyć w cieście naleśnikowym i usmażyć z obu stron na złoty kolor. Cebulę pokroić w pół talarki, paprykę w paseczki, ogórki w plasterki. Składniki na zalewę zagotować. W żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwę ryby, warzywa, warstwę ryby, warzywa. Wszystko zalać gorącą zalewą i odstawić do wystygnięcia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz