wtorek, 21 października 2014

Bigos na żeberkach wieprzowych


























Składniki:

3 kg kapusty kiszonej                            
1,5 kg żeberek wp                                  
0,5 kg boczku wp                                  
kilka grzybków suszonych
 3 cebule                    
6 listków laurowych                              
kilka ziaren pieprzu czarnego                  
kilka ziaren ziela angielskiego
3 cebule
przyprawa do bigosu Prymat
papryka słodka i ostra
pieprz mielony
vegeta, sól
maggi
olej




Wykonanie:

Kapustę włożyć do dużego garnka. Dodać listki, ziele, ziarenka pieprzu i opłukane grzybki. Zalać wodą.Gotować na wolnym ogniu. Żeberka poporcjować na kawałki, boczek pokroić w kostkę. Mięso przyprawić solą, paprykami i pieprzem. Smażyć na brązowo. Do usmażonego mięsa dodać pokrojoną cebulę i jeszcze chwilę razem smażyć. Usmażone mięso i cebulę zalać lekko wodą, dusić ok 30 min. Uduszone mięso i cebulę dodać do gotującej się kapusty. Przyprawić przyprawą do bigosu i gotować ok 1 h. Ugotowany bigos odstawić w chłodne miejsce. Po kilu godzinach ponownie gotować ok 30 minut, przyprawić do smaku maggi i pieprzem. Mieszać drewnianą łyżką i wyciągnąć kości oddzielające się od mięsa.

Bigos ten aby uzyskał swój oryginalny smak jaki pamiętam z dzieciństwa potrzebuje czasu. Należy gotować go 3 dni, oczywiście z przerwami :)) Uzyskuje on apetyczny brązowy kolor. Nabiera niepowtarzalny smak. Mocno zagrzany bigos możemy włożyć w wyparzone słoiki. Dobrze zakręcić i odstawić w chłodne miejsce do góry dnem. Bigos w słoikach można przechowywać 3 miesiące.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz