czwartek, 25 września 2014

Sałatka z zielonych pomidorów

Składniki:

1 kg zielonych pomidorów
1 papryka czerwona
2 cebule
czosnek
ziele angielskie
gorczyca
liść laurowy

Zalewa:

3 szkl wody
3/4 szkl octu
3 łyżki soli
3 łyżki cukru

Wykonanie:

Pomidory pokroić w plastry, paprykę w paseczki, cebulę w pół talarki. Wszystkie warzywa posolić i odstawić na kilka godzin. Po kilku godzinach warzywa odsączyć i ułożyć w słoiczkach. Do każdego słoika dodać listek laurowy, ząbek czosnku, ziarenko ziela i obsypać gorczycą. Przygotować zalewę: wodę, ocet, cukier zagotować w rondlu. Wrzącą zalewą zalać sałatkę. Pasteryzować 25 minut.



1 komentarz:

  1. Rewelacyjna sałatka!!! właśnie robię 3 turę (bo pierwszą zjedliśmy) !!!

    OdpowiedzUsuń