Składniki:
Biszkopt:
6 jaj
6 łyżek mąki tortowej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
800 ml śmietanki 36 %
3 śmietan-fix
2 łyżki cukru pudru
słoik drylowanych wiśni
200 g malin
200 g truskawek
1 tabliczka gorzkiej czekolady
Nakropka: sok z 1/2 cytryny, 1 szkl przegotowanej wody, 1 łyżka cukru, sok z drylowanych wiśni
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem na gęstą kremową masę. Dalej ubijać mikserem dodając po 1 żółtku. Do kremowej konsystencji dodawać po 1 łyżce przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wylać na wyłożoną papierem dużą tortownicę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160*C ok 40 min. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i rzucić lekko o podłogę. Sprawi to że biszkopt będzie równy. Po kilku minutach przewrócić blaszkę do góry dnem i usunąć z ciasta, zdjąć papier, aby biszkopt dobrze odparował.
Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części. Lekko nasączyć ,, nakropką''. Ubić śmietankę z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Pierwszą część biszkoptu pokryć bitą śmietaną i rozsypać na niej połowę wiśni. Przykryć ją drugą częścią biszkoptu i powtórzyć warstwę. Na to położyć trzecią część biszkoptu , pokryć ją oraz boki bitą śmietaną formując tort. ( Zostawić szprycę bitej śmietany). Na tarce jarzynowej zetrzeć gorzką czekoladę i obsypać nią wierzch i boki. Wierzch ozdobić bitą śmietaną ze szprycy. Truskawki pokroić w kawałeczki i ułożyć na torcie na przemian z malinami.
Tort schłodzić 2 h w lodówce.
Wygląda przepysznie i zapewne tak też smakował :)
OdpowiedzUsuń