wtorek, 15 lipca 2014

Biszkopt

Składniki:

6 jaj
6 łyżek mąki tortowej
6 łyżek mąki ziemniaczanej
1 szkl cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem na gęstą kremową masę. Dalej ubijać mikserem dodając po 1 żółtku. Do kremowej konsystencji dodawać po 1 łyżce przesianą mąkę z proszkiem. Ciasto wylać na wyłożoną papierem dużą tortownicę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160*C ok  40 min. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i rzucić lekko o podłogę. Sprawi to że biszkopt będzie równy. Po kilku minutach przewrócić blaszkę do góry dnem i usunąć z ciasta, zdjąć papier, aby biszkopt dobrze odparował.


Biszkopt  po wystygnięciu owinąć folią spożywczą sprawi to, że będzie bardzo wilgotny i nie będzie wymagał nasączenia. Wielkość biszkoptu pozwala na swobodne przecięcie na 3 części.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz