niedziela, 30 marca 2014
Banany flambirowane w rumie
1 porcja
Składniki:
1 duży banan
1 łyżeczka rodzynek
3,5 łyżki rumu
1 łyżka masła
1/2 łyżeczki cukru
Wykonanie:
Rodzynki zalać wrzątkiem (mała ilość wody) i dodać 3 łyżki rumu. Zostawić do napęcznienia ok. 15 min.
Obranego banana przeciąć wzdłuż na pół.
Na patelni rozpuścić masło na niewielkim ogniu, dodać cukier i smażyć po 2-3 min. z obu stron banany na złoty kolor.
Pod koniec smażenia dodać namoczone rodzynki i 0,5 łyżki rumu.
Przechylając patelnię ostrożnie podpalamy rum i redukujemy sosik aż do wyparowania alkoholu.
Dobra rada:
Gorące banany świetnie smakują z lodami waniliowymi lub z bitą śmietaną jak na zdjęciu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Świetny deser. Ja robiłam te banany z lodami. Niebo w gębie! ;)
OdpowiedzUsuń