wtorek, 25 marca 2014

Rogaliki

 
 
 
Składniki:
 
1 kg mąki pszennej
szczypta soli
2 margaryny po 250 g  ( Palma )
100g drożdży
śmietana kwaśna 400 g
2 cukry wanilinowe
3 żółtka
marmolada lub Nutella
cukier puder
 
 
 
W misce rozkruszyć drożdże , dodać kwaśną śmietanę , 2 cukry wanilinowe oraz 2 żółtka.
W drugiej większej misce zagnieść mąkę z margarynami i szczyptą soli.
Następnie wszystkie składniki z obu misek połączyć ze sobą . Zagnieść , podzielić na 4 części .  
Z podzielonych części uformować kulki i włożyć na min .1 godzinę do lodówki.                                
Piekarnik rozgrzać do temp. 200*C. Rozwałkować kulkę na okrągły placek o grubości 4 mm.
Podzielić na 16 części jak pizzę ( rogalik będzie na 2 gryzki :) ).Na każdy trójkącik położyć
wybrane nadzienie. Zawijać od szerokiej części do czubeczka w rulonik,boczki lekko zawinąć          
do środka i wyjdzie rogalik :) .
 
Rozrobić trzepaczką żółtko z kilkoma kroplami wody.
Posmarować każdy rogalik żółtkiem i piec 15-17 min. na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem wg uznania. 
 
 
 Tak zrobić z każdą kolejną kuleczką .
 
 Rogaliki można zrobić z połowy porcji ,ale dzieci zjadają je w mgnieniu oka zwłaszcza, gdy są z Nutellą :) .Polecam  prawdziwą Nutellę, ponieważ kremy czekoladopodobne wypływają .
 
 
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz