czwartek, 19 czerwca 2014

Krucho-jogurtowe z truskawkami

Składniki:

Ciasto kruche:

20 dag mąki
3 łyżki cukru pudru
1 jajko
15 dag masła

Ciasto jogurtowe:

10 dag masła
4 jajka
10 dag cukru pudru
100 ml jogurtu naturalnego
1 cukier wanilinowy
15 dag mąki
1 łyżka proszku do pieczenia

30 dag truskawek
cukier puder do posypania

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto i wstawić do lodówki.Masło  rozpuścić , dodać żółtka cukier puder i cukier wanilinowy i utrzeć na puszystą masę . Do puszystej masy dodać jogurt , mąkę i proszek do pieczenia . Na koniec połączyć z pianą ubitą z białek.
Ciasto kruche rozwałkować na cienki placek i wyłożyć nim do 3/4 wysokości blaszkę 23/30 lub tortownicę o średnicy 23 cm.
Na ciasto kruche wylać ciasto jogurtowe i wyłożyć truskawkami.Piec ok godziny w rozgrzanym piekarniku do 170 *C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Ciasto rozeszło się jeszcze ciepłe :) Dlatego zdjęcie zrobione jest z ostatniego paska z blaszki. :)




2 komentarze:

  1. o matko to musiało być niebo w gębie!
    czyli co? mogę liczyć na zaproszenie na kolejny rzut ciasta jak przyjadę?? ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Aguś ! Zawsze ...no przecież jesteś matką chrzestną mojego bloga.

    OdpowiedzUsuń