niedziela, 3 stycznia 2016

Śledzik w zalewie korzennej

Składniki:

6 płatów śledzia matjas
2 cebule
płaska łyżeczka tymianku
płaska łyżeczka ziela angielskiego
płaska łyżeczka goździków
płaska łyżeczka ziaren pieprzu
5 listków laurowych
olej

Wykonanie:

Śledzia wymoczyć w wodzie ok 1 h. Pokroić w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Ziarenka przypraw rozdrobnić w moździerzu lub tłuczkiem . Na dnie naczynia ułożyć warstwę śledzi, cebulę i posypać przyprawami, dodać listek. Warstwy powtarzać, zalać olejem. Odstawić do lodówki na 2-3 dni.

Śledzika można podać z kwaśną śmietaną. Moja ulubiona wersja podania śledzia. Przepis mojej siostry ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz