piątek, 17 lipca 2015

Tatar wołowy

Składniki na 2 porcje :

200 g miękkiej wołowiny
2 świeże żółtka
2 cebule
3 ogórki kiszone
4 łyżki wody
maggi
sól
pieprz

Wykonanie:

Wołowinę umyć i zmielić przez maszynkę. Do zmielonego mięsa dodać 4 łyżki wody oraz przyprawy, dobrze wyrobić na gładką masę. Z dobrze wyrobionej wołowiny uformować dwie kulki, lekko spłaszczyć i zrobić ,, gniazdka '' na żółtka. Cebulę i ogórki pokroić w drobną kosteczkę, udekorować.


1 komentarz:

  1. Świetnie przedstawiony przepis, na pewno także go wypróbuje. Dekoracja tatara widzę że bardzo się liczy, ładne udekorowanie całej potrawy na talerzu zawsze będzie lepiej smakowało, bo w końcu je też się oczami :-). Wiele osób robi prawdziwie arcydzieła dekoracji, mi niestety nie zawsze się udaje. Robię czasami taki prosty http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-tatar/ ale zawsze skuszę się na coś lepszego. Dziękuję jeszcze raz za wspaniały wpis.

    OdpowiedzUsuń