piątek, 23 stycznia 2015

Kopytka okraszone boczkiem i cebulką

Składniki:

1 kg ziemniaków
1 jajko
500 g mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
300 g boczku parzonego-wędzonego
1 cebula
olej

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i wystudzić. Schłodzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę, dodać mąkę, jajko, posolić i wyrobić ciasto. Stolnicę posypać mąką. Ciasto podzielić na 5 części. Z każdej z nich zrobić wałeczki, lekko spłaszczyć i kroić trapezy. Kopytka gotować w osolonej, wrzącej wodzie. Czas gotowania : 2-3 min od wypłynięcia na wierzch.
Boczek i cebulkę pokroić w kosteczkę, usmażyć na oleju. Okrasić kopytka.

Najlepsze ziemniaki są ugotowane dzień wcześniej i schłodzone w lodówce. Nie kleją się.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz