niedziela, 21 grudnia 2014

Gołąbki z kapusty włoskiej

Składniki:

1 kapusta włoska
500 g mięsa mielonego
200 g ryżu
1 duża cebula
1 jajko
papryka słodka
sól, pieprz
vegeta
przyprawa maggi
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
kostka bulionu drobiowego

Wykonanie:

Ryż ugotować na sypko. Kapustę oberwać z liści i umyć. Zagotować wodę w garnku i włożyć po 2-3 liście na ok 1 minutę. Sparzyć tak kolejno wszystkie liście. Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju. Mięso wymieszać  z wystudzonym ryżem i cebulą. Dodać jajko i przyprawy, dobrze wyrobić na gładką masę. Z każdego liścia wyciąć najgrubszy nerw. Na liście kapusty nakładać porcje mięsa, zawijać gołąbki.
Dno garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, rozkruszyć kostkę drobiową, dodać listki laurowe i ziele. Zalać wodą i gotować ok 1 h.

Gołąbki podawać z sosem pomidorowym lub jak lubi moja rodzinka z kwaśną śmietaną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz