poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Ciasto ze śliwkami i chrupiącą bezą























Składniki:

Ciasto :                                    

3 szkl mąki                                          
2 łyżeczki proszku do pieczenia            
1/2 szkl cukru                                    
5 żółtek
3 łyżki gęstej śmietany                          
250 g margaryny

Beza:

5 białek
1 szkl cukru
2 budynie śmietankowe

600 g śliwek

Wykonanie:

Wszystkie składniki do ciasta zagnieść. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem.Śliwki wydrylować i wyłożyć na ciasto. Białka ubić na sztywno, dodać budyń i cukier. Gotową pianą przykryć śliwki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 *C ok 50 min.

Ciasto może nam się wydawać zbyt ,,lepkie" , jednak nie należy dosypywać więcej mąki. Po upieczeniu będzie naprawdę dobre.




1 komentarz:

  1. Puchate ciasto, soczyste śliwki i chrupiąca beza - to musiało smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń