
Składniki:
Ciasto :
3 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru
5 żółtek
3 łyżki gęstej śmietany
250 g margaryny
Beza:
5 białek
1 szkl cukru
2 budynie śmietankowe
600 g śliwek
Wykonanie:
Wszystkie składniki do ciasta zagnieść. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem.Śliwki wydrylować i wyłożyć na ciasto. Białka ubić na sztywno, dodać budyń i cukier. Gotową pianą przykryć śliwki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 *C ok 50 min.
Ciasto może nam się wydawać zbyt ,,lepkie" , jednak nie należy dosypywać więcej mąki. Po upieczeniu będzie naprawdę dobre.
Puchate ciasto, soczyste śliwki i chrupiąca beza - to musiało smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuń