sobota, 19 lipca 2014

Szybki sos pomidorowy

Składniki:

0,5 litra wody
1 kostka rosołowa
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżka mąki
sól, pieprz, maggi.vegeta

Wykonanie:

Wodę zagotować z kostką rosołową. Do wrzącego bulionu dodać koncentrat. Gotować 8 minut. Dodać cukier i gotować jeszcze 3 min. Mąkę rozrobić z zimną wodą i zagęścić sos. Doprowadzić do wrzenia, doprawić.

Doskonały sos do gołąbków, klopsów, pulpetów oraz makaronu.




5 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    nutkaciszy.blogspot.com
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczny sos, polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja dodaję jeszcze podsmażoną na maśle cebulkę, dwie łyżki gęstej śmietany, nieco chilli w proszku i łyżkę siekanej natki pietruszki- efekt? Powalający. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kostka rosołowa to chyba nie najzdrowsze rozwiązanie.Tym bardziej,że chodzi o dzieci.

    OdpowiedzUsuń