450 g mrożonego, rozdrobnionego (ale nie zmiksowanego) szpinaku
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
1/2 łyżeczki Vegety
na ostrzu noża mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżka błyskawicznej kaszki manny
1 jajko
1/4 szklanki słodkiej śmietany UHT 12%
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Cebulę drobno pokroić, zeszklić na oliwie. Dodać szpinak, rozgnieciony czosnek, Vegetę, gałkę muszkatołową i 1/4 szklanki wody. Dusić pod przykryciem na małym ogniu co chwilę mieszając. Gdy woda odparuje, dodać kaszkę mannę i dalej dusić pod przykryciem ok. 3-5 min. Gdy kaszka "wypije" resztę wody dodać roztrzepane ze śmietaną jajko i wlać do szpinaku. Doprowadzić do wrzenia i mieszać ok. 1 min.
Tak przygotowany szpinak doskonale nadaje się jako ciepły dodatek do drugiego dania . Do jedzenia szpinaku przekonała mnie moja siostra.
Jestem bardzo zadowolona, że dałam się przekonać :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz