wtorek, 8 lipca 2014

Leczo z cukinią


Składniki:

2 spore cukinie
2 papryki czerwone
4 cebule
4 pomidory
2 kiełbaski zwyczajne
3 łyżki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, vegeta
maggi orginalna
olej

Wykonanie:

Cebulę pokroić w pół talarki skropić 2 łyżkami maggi i zeszklić na małej ilości oleju. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę. Następnie dodawać w odstępach 5 min kolejno pokrojone w sporą kostkę paprykę i cukinie.Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników.Gotować jeszcze ok 20 min, aż odparuje nadmiar soku. Zagęścić koncentratem i doprawić przyprawami .Gotować jeszcze ok 5 min.

Świerze pomidory można zastąpić pomidorami z puszki.
Tak przygotowane leczo przechowuję w słoikach na zimę, ale nie dodaję wtedy kiełbasy. Słoiki pasteryzuję 30 min. Miło jest zimą podsmażyć kiełbaskę i dodać do niej warzywa pachnące latem :)


Cukinia 2014













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz