Składniki:
1 pęczek botwinki
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek rzodkiewki
3 ogórki gruntowe
300 ml koncentratu barszczu Krakus
400 ml jogurtu naturalnego
1 szklanka maślanki
3 jajka
sól, pieprz
Wykonanie:
Botwinkę posiekać, zalać szklanką wody.Gotować ok 15 min do miękkości. Wlać koncentrat buraczany,zagotować i wystudzić. Do wystudzonego wywaru dodać jogurt i maślankę, wymieszać. Koperek, szczypiorek drobno posiekać.Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej. Rzodkiewki również zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Jajka ugotować na twardo i drobno pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, doprawić. Schłodzić .
Idealny obiadek na upalne dni :)
OdpowiedzUsuń