czwartek, 3 lipca 2014

Kurki w sosie śmietanowo-pietruszkowym


Składniki:

1 kg kurek
1 duża cebula
mały pęczek natki pietruszki
150 ml śmietanki słodkiej 18%
3 czubate łyżki mąki pszennej
3 listki laurowe
3 ziarenka ziela
5 ziarenek pieprzu
sól, vegeta, pieprz mielony
kostka drobiowa Knorr
kilka kropel maggi
olej

Wykonanie:

Cebulę posiekać w kostkę i zeszklić na oleju w głębokim garnku w którym będziemy gotować sos. Do zeszklonej cebuli wrzucić oczyszczone i umyte kurki. Zalać wodą , dodać ziele, ziarna pieprzu i liście laurowe.Gotować 1h na wolnym ogniu. W razie potrzeby dolać wody. Z mąki i śmietany zrobić zawiesinę. Dodać do wywaru . Chwilkę jeszcze gotować na małym ogniu. Dodać drobno posiekaną pietruszkę i przyprawić przyprawami.

Sos podawać z makaronem lub ziemniakami.





1 komentarz:

  1. O matko! Ale mi ślinka leci. Uwielbiam ten sosik.

    OdpowiedzUsuń