poniedziałek, 28 lipca 2014

Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką

Składniki:

Ciasto:

150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g masła lub margaryny
1 jajko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 kg śliwek węgierek
2 łyżki cukru pudru

Kruszonka:

100 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
100 g wiórków kokosowych
50 g cukru
125 g zimnego masła

Wykonanie:

Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i schłodzić ok 0,5 h w lodówce. Gdy ciasto jest w lodówce wyrobić kruszonkę. Śliwki wypestkować i pokroić na ćwiartki.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Ciasto bez śliwek i kruszonki ponakłuwać widelcem. Podpiec 30 min w temp. 160 *C.
Na podpieczone ciasto wyłożyć śliwki obsypane pudrem a na śliwki kruszonkę. Piec ok. 45 min w temp.180 *C.





1 komentarz: