Składniki:
Ciasto:
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g masła lub margaryny
1 jajko
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg śliwek węgierek
2 łyżki cukru pudru
Kruszonka:
100 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
100 g wiórków kokosowych
50 g cukru
125 g zimnego masła
Wykonanie:
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto i schłodzić ok 0,5 h w lodówce. Gdy ciasto jest w lodówce wyrobić kruszonkę. Śliwki wypestkować i pokroić na ćwiartki.
Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Ciasto bez śliwek i kruszonki ponakłuwać widelcem. Podpiec 30 min w temp. 160 *C.
Na podpieczone ciasto wyłożyć śliwki obsypane pudrem a na śliwki kruszonkę. Piec ok. 45 min w temp.180 *C.
Musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuń