środa, 9 lipca 2014

Cukinia faszerowana z sosem tzaziki

Składniki:

2 małe cukinie
1 mała papryka czerwona
1 cebula
300 g mięsa mielonego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
150 g sera gouda
sól, pieprz, papryka ostra, vegeta
olej

Sos:

150 g jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
1 ogórek gruntowy

Wykonanie:

Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę.Smażymy na oleju.Do usmażonych warzyw dodajemy mięso. Gdy mięso będzie usmażone dodajemy koncentrat i przyprawiamy na pikantnie. Cukinie kroimy wzdłuż i wydrążamy miękki miąższ. Robimy tak zwane łódeczki.Wydrążone cukinie lekko solimy i nadziewamy farszem.Ser kroimy w plastry lub ścieramy na tarce i przykrywamy cukinię. Gotowe cukinie wkładamy do naczynia żaroodpornego i lekko podlewamy wodą. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180*C ok 20 min.

Sos:

Ogórka obieramy ze skóry i ścieramy na tarce jarzynowej.Odciskamy sok. Do ogórka dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek.Wszystko mieszamy z jogurtem i solimy.

Gotowe cukinie polać sosem.


Cukinia 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz