Składniki:
2 małe cukinie
1 mała papryka czerwona
1 cebula
300 g mięsa mielonego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
150 g sera gouda
sól, pieprz, papryka ostra, vegeta
olej
Sos:
150 g jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
1 ogórek gruntowy
Wykonanie:
Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę.Smażymy na oleju.Do usmażonych warzyw dodajemy mięso. Gdy mięso będzie usmażone dodajemy koncentrat i przyprawiamy na pikantnie. Cukinie kroimy wzdłuż i wydrążamy miękki miąższ. Robimy tak zwane łódeczki.Wydrążone cukinie lekko solimy i nadziewamy farszem.Ser kroimy w plastry lub ścieramy na tarce i przykrywamy cukinię. Gotowe cukinie wkładamy do naczynia żaroodpornego i lekko podlewamy wodą. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180*C ok 20 min.
Sos:
Ogórka obieramy ze skóry i ścieramy na tarce jarzynowej.Odciskamy sok. Do ogórka dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek.Wszystko mieszamy z jogurtem i solimy.
Gotowe cukinie polać sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz