czwartek, 10 lipca 2014

Sałatka z cukinią do słoika

 Składniki:

2 kg cukini
2 papryki
4 cebule
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 ząbki czosnku
1/2 szkl cukru
1 łyżka soli
1/2 szkl octu
1/4 szkl oliwy

Wykonanie:

Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na 4 części, oczyścić z miękkiego miąższu i pokroić jak na mizerię. Paprykę pokroić w paseczki.Cebulę w pół talarki.Czosnek wycisnąć przez praskę. Wszystkie warzywa razem wymieszać i zasypać solą i cukrem oraz zalać octem i olejem. Wymieszane składniki odstawić na min 2 h. Gotową sałatkę włożyć do słoiczków. Pasteryzować 10 min od chwili zagotowania się wody. Po spasteryzowaniu ustawić słoiczki do góry dnem do chwili wystygnięcia.

Sałatka ma słodko-winny smak. Nadaję się do każdego rodzaju mięs lub jako dodatek do kanapek.


Cukinia 2014







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz