czwartek, 15 maja 2014

Żeberka



Składniki:

600 g żeberek wieprzowych
1 średnia cebula
5 grzybków suszonych
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki smalcu
sól,pieprz,papryka słodka i ostra
maggi

Wykonanie:

Żeberka umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym i podzielić na porcje. Oprószyć przyprawami i odstawić ok. 1h do lodówki. Smalec rozpuścić na patelni, smażyć żeberka z obu stron na brązowo.Dodać cebulę pokrojoną w ćwiartki i podsmażyć z żeberkami. Usmażone żeberka i cebulę zalać wodą, dodać suszone grzybki i dusić pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby podlewać wodą. Miękkie żeberka wyjąć, zrobić zawiesinę ( mąka + zimna woda) i zagęścić sos.Doprawić przyprawami .Gotowy sos połączyć z żeberkami.

Dobra rada:

Aby sos był ciemny żeberka podsmażyć na ciemnobrązowy kolor.




1 komentarz:

  1. Bardzo fajny przepis, wyszło bardzo smacznie. Obawiałam się, że będzie tłusto i wątroba mojego Taty będzie dawała o sobie znać po tej potrawie, ale łyknął na wspomaganie wątroby Essentix i zabrał się za jedzenie następnych porcji i nic mu nie było. Więc smacznie i zdrowo, nawet dla osób z problemami wątroby. Przepis na stałe zagości w mojej kuchni. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń