Składniki:
Ciasto:
1,5 szklanki maki
3/4 szklanki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
3/4 łyżeczki sody
1 szklanka kwaśnej śmietany
1/4 szklanki masła
2 jajka
1,5 szklanki pokrojonego rabarbaru
Kruszonka:
1/4 szklanki mąki
2 łyżki masła
1/3 szklanki cukru
cukier wanilinowy
Wykonanie:
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodać śmietanę i jaja. Dobrze utrzeć. Do miski z suchymi składnikami wlać miksturę śmietanową. Wymiesza łyżką na jednolitą masę. Dodać rabarbar. Delikatnie wymieszać. Nałożyć ciasto do foremek. Posypać kruszonką. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.25 minut.
Jeżeli nie chcemy kruszonki możemy babeczki posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz