poniedziałek, 19 maja 2014
Rolada śmietankowo-kokosowa
Składniki:
5 jaj
3/4 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
600 ml śmietanki 36 %
3 śmietan-fix
2 łyżki cukru pudru
2 galaretki truskawkowe Winiary
sok z 1 cytryny + łyżeczka cukru
100 g wiórek kokosowych
Wykonanie:
Jajka wbić do metalowego garnka, dodać cukier.Energicznie ucierać mikserem na malutkim gazie 3 minuty, zdjąć z gazu i dalej ucierać aż uzyskamy krem jajeczny z pęcherzykami. Do jajek o konsystencji kremu dodajemy przesianą przez sitko mąkę, ale nie używamy już miksera. Trzeba to zrobić ręką, delikatnie tak aby ciasto było lekkie. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 50/50 lub 60/60 i rozprowadzamy ręką. Pieczemy w temp. 180*C ok. 10 minut.
Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 2 szklankach wody w talerzu np.do zupy ( będzie nam łatwiej kroić) i wstawiamy do lodówki.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fix.
Upieczony biszkopt nasączamy nakropką (woda,cukier, sok z cytryny),smarujemy bitą śmietaną. Kilka łyżek bitej śmietany zostawiamy na wierzch rolady. Na samym brzegu biszkoptu układamy pasek galaretki. Zwijamy roladę odrywając delikatnie papier. Zwiniętą roladę smarujemy śmietaną i obsypujemy obficie wiórkami kokosowymi.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz