czwartek, 22 maja 2014
Chłodnik szczawiowy
Składniki:
2 duże pęczki szczawiu
2 pęczki koperku
2 pęczki szczypiorku
5 jajek
1 duży ogórek
1 l maślanki naturalnej
400 ml jogurtu naturalnego
sól,pieprz
Wykonanie:
Szczaw posiekać i sparzyć ,odcedzić i ostudzić. Jajka ugotować na twardo , pokroić w drobną kosteczkę. Ogórek obrać ze skórki , pokroić jak jajka.Szczypior i koperek drobno posiekać. Maślankę i jogurt wlać do głębokiego naczynia i dodać wszystkie pozostałe składniki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Schłodzić.
Chłodnik jest rewelacyjny w upalne dni jako letnia zupa lub dodatek do obiadu np. ziemniaki-jajko sadzone-chłodnik. Szczaw można użyć również ze słoiczka ( cięty konserwowy ).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz