czwartek, 22 maja 2014

Chłodnik szczawiowy



Składniki:

2 duże pęczki szczawiu
2 pęczki koperku
2 pęczki szczypiorku
5 jajek
1 duży ogórek
1 l maślanki naturalnej
400 ml jogurtu naturalnego
sól,pieprz

Wykonanie:

Szczaw posiekać i sparzyć ,odcedzić i ostudzić. Jajka ugotować na twardo , pokroić w drobną kosteczkę. Ogórek obrać ze skórki , pokroić jak jajka.Szczypior i koperek drobno posiekać. Maślankę i jogurt wlać do głębokiego naczynia i dodać wszystkie pozostałe składniki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Schłodzić.

Chłodnik jest rewelacyjny w upalne dni jako letnia zupa lub dodatek do obiadu np. ziemniaki-jajko sadzone-chłodnik. Szczaw  można użyć również ze słoiczka ( cięty konserwowy ).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz